De projecten van Totaalonderhoud Altena

Houtrot herkennen

Door het vochtige Nederlandse klimaat verweert en verholmt hout snel. Houtrot ontstaat wanneer hout met een geringe natuurlijke duurzaamheid gedurende een lange periode een hoog vochtgehalte heeft. Hierdoor ontwikkelen zich bij een gunstige tempratuur en bij voldoende zuurstof schimmels die de houtwanden aantasten. Het hout word donkerder, zachter en verliest op termijn zijn samenhang. In een vergevorderd stadium van aantasting is het hout bruin tot donkerbruin van kleur en vertoont het oppervlak krimpscheuren. Al veel te snel bemerkt u dat uw woning weer een nieuwe schilderbeurt nodig heeft terwijl de laatste opknapbeurt misschien nog niet zo lang geleden is.

Houtrot voorkomen

Door hout droog en in een goede conditie te houden kan houtrot worden voorkomen, goed onderhoud kan u veel leed en geld besparen.
Neem de volgende zaken in acht. Zo verkleint u de kans op houtrot aanzienlijk!!

  Zorg dat er geen inwatering plaatsvindt

  Voorkom schroef-en/of spijkergaten en als deze toch nodig zijn zorg er dan voor dat deze gaten goed en droog zijn afgedicht

  Zorg er voor dat verbindingen of kieren open staan zodat vocht weg kan

  zorg er voor dat draaiende delen zoals ramen en deuren niet klemmen zodat vocht niet blijft zitten maar goed weg kan

  Zorg er voor dat ramen en deuren niet kieren

  Zorg er voor dat hang en sluitwerk goed genmonteerd is zodat er geen vocht achter kan blijven zitten

  Zorg er voor dat u schade aan verf zoals kale plekken of scheurtjes direct hersteld

  Zorg er voor dat het kitwerk in orde is

Wanneer onstaat houtrot

Houtrot is een veelvoorkomend probleem bij houten constructies zoals ramen, deuren en gevelbekleding. Het ontstaat wanneer vocht in het hout trekt en schimmels zich gaan ontwikkelen, die het hout aantasten. Houtrot kan de stabiliteit van de constructie ernstig verminderen en leiden tot lekkages en andere schade. Het is daarom belangrijk om houtrot tijdig te herkennen en te behandelen.

Hoe houtrot te behandelen

Een veelgebruikte methode om houtrot te behandelen is het plaatsen van nieuwe stukken hout met componentenlijm. Componentenlijm is een speciaal soort lijm die bestaat uit twee componenten die gemengd moeten worden om te kunnen hechten. Deze lijm heeft een zeer sterke hechtkracht en kan daardoor goed gebruikt worden om nieuwe stukken hout op een bestaande constructie te bevestigen.

Het plaatsen van nieuwe stukken hout met componentenlijm begint met het verwijderen van het aangetaste hout. Dit kan met een beitel, een zaag of een freestool gedaan worden. Het is belangrijk om al het aangetaste hout te verwijderen, anders kan het houtrotproces doorgaan.

Als al het aangetaste hout verwijderd is, kan het nieuwe stuk hout op maat gezaagd worden. Het is belangrijk dat het nieuwe stuk hout goed past op de plaats waar het oude hout verwijderd is. Het nieuwe stuk hout moet ook dezelfde dikte hebben als het oude hout, anders kan dit problemen geven bij het afwerken.

Vervolgens kan de componentenlijm aangebracht worden. Het is belangrijk om de instructies van de lijmfabrikant goed te volgen, omdat de mengverhouding en de verwerkingstijd van de lijm van invloed kunnen zijn op de hechtkracht.

De lijm wordt aangebracht op zowel het nieuwe stuk hout als op de plaats waar het oude hout verwijderd is. Daarna wordt het nieuwe stuk hout op de plaats gedrukt en vastgehouden totdat de lijm voldoende uitgehard is.

Als de lijm volledig uitgehard is, kan het nieuwe stuk hout afgewerkt worden. Dit kan bijvoorbeeld met verf, beits of lak gedaan worden. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het nieuwe stuk hout goed beschermd is tegen vocht, om verdere houtrot te voorkomen.

Rot kozijn vaak onterecht naar de sloop

Jaarlijks gooien we duizenden tonnen hout weg, onterecht vindt Repair Care in Waalijk. Wie kent het niet een kozijn dat onderin de hoek begint te rotten je smeert er wat houtrotvuller in, rekt het nog een paar jaar maar dan ben je toch de klos het kozijn moet eruit, tenminste dat denken mensen vaak zegt Jos van den Berg van Repair Care in Waalwijk maar negen van de tien keer is dat echt niet nodig.

 

Het plaatsen van nieuwe stukken hout met componentenlijm is een effectieve methode om houtrot te behandelen. Het is echter wel belangrijk om het aangetaste hout tijdig te herkennen en te behandelen, om verdere schade te voorkomen.

Wanneer het houtrotproces te ver gevorderd is, kan het zijn dat de hele constructie vervangen moet worden. Laat daarom bij twijfel altijd een deskundige inspectie uitvoeren ddor onze vakmannen.

Laat Totaalonderhoud Altena inspectie doen of u kozijn of kozijnen nog gered kunnen worden, we komen dan met een totaal oplossing of repareren nog zin heeft of dat er toch een vervanging nodig is.

Image
Image
Image
Image
Image
Totaalonderhoud Altena
Vrijheidsplein 4
4271 AW Dussen
Stuur een mail
0651 553 864

KNAB: NL 44 KNAB 0410 6528 81

KVK: 18053261

BTW: NL002110861B01